Tankar runt tiden

Det är länge sedan jag skrev något mer utförligt på nätet…

Mina vänner och jag har gått en lång väg utan att dela med oss av våra tankar och idéer. Idag är det dags att blicka ut och berättar vad vi ser.

Situationen runt Jorden blir mer och mer osäker. Det politiska läget är oberäkneligt. Klimatförändringarnas effekt märks i alla länder. Många pratar om det, många är oroliga över utvecklingen. Livet fortsätter som om ingenting har hänt. Fortfarande är det industrin och lobbyister som har makt över vår planets framtid. Politikerna kommer inte till skott – eller vill inte göra det. Påverkan av ekonomiska tankar och syften är för stor.

Det kommer inte att gå att överleva på vår planet om det fortsätter i denna takt. Det vet vi alla. Men girigheten och egoismen är anledningen att det inte sätts stopp för den negativa spiralen.

Diktaturerna blomstrar. Det blir fler och fler och de stabila demokratierna vi har hamnar mer och mer i sitsen att det även där blir förändringar så att rättsosäkerheten tilltar. När det i ett EU-land som Tyskland, om än bara i en delstat, plötsligt blir tillåten att häkta människor obegränsat utan att ange grunden för häktningen, så har terroristerna vunnit en rätt så stor seger. Rättssäkerheten har naggats i kanten även här. Politikerna är på väg att gå så pass långt över gränsen att polisfacket reagerade mot lagen.

Den säkerhetspolitiska situationen är prekär. Uttalandena från politiker runt klotet säger en del. Det går inte att lita på USA längre, varken säkerhets- eller handelspolitiskt. Det rivs upp avtal och det provoceras hejvilt. Andra aktörer kommer in i bilden och tar över. Västvärlden förosäkras. Damoklessvärdet hänger över alla våra huvuden. När kommer konflikterna att eskalera? Kommer de att eskalera?

Om jag riktar fokus mot samhället här i Sverige så är det också intressant. Det saknas människor som vill och kan jobba vid de viktiga platserna i samhället. Polisen har problem att rekrytera, lärare saknas, förskollärare saknas, sjuksköterskor saknas, läkare saknas, jurister saknas. Dessa viktiga grundpelarna som håller upp samhället är på väg att bli ostadiga. Det känns dock inte att politikerna vill lägga hela pusslet. De drar hellre fram en bit i taget och låtsas om att det inte finns sammanhang.

Befolkningens välbefinnande hänger på tabletter. Det är skrämmande många unga friska människor som tar antidepressiva. Jag blir åter och åter förvånad över hur vanlig detta är. Det löser dock inte problemen utan det bara ta bort topparna av dina känslor. Du blir varken riktigt superglad eller superledsen. Känslorna finns där men du lägger ett lock på dem. Du blir beroende och din kropp påverkas. När en ung mamma säger att hon inte kan känna kärleken för sitt barn längre sedan hon tar tabletterna, så är det något fel.

Detta är en sinnebild för hela samhället och hela jordens befolkning. Det läggs locket på. Problemen finns där, men det tas inte tag i dem. Det känns som om människorna inte kan känna kärleken till varandra och Moder Jord längre. Kanske dags att ta bort de lugnande tabletterna i form av välstånd och egoism som våra politiker verkar får från lobbyister och i form av makt och pengar? Kanske dags att ta sitt ansvar.

Utifrån ett andligt perspektiv är det val alla vi gör, var och en av oss för sig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s